tisdag 18 november 2014

Preeklampsi




Nu har jag gått in i vecka 39 på graviditeten. Jag har komplexa känslor just nu. Jag tycker det ska bli spännande att få träffa knodden, jag är nervös för att föda, jag är orolig för vad som händer i min kropp för de senaste veckorna har varit lite... konstiga... och oroliga. Jag har ju ganska mycket kontrollbehov och detta med graviditet och barnafödande sätter kontrollen ur spel!

Mina värden har inte legat riktigt bra, vilket är ett tecken på preeklampsi eller havandeskapsförgiftning som det kallas i folkmun.

Jag har försökt ta reda på hur vanligt det är och vad jag kan hitta så rör det sig om 5-10% som utvecklar detta.
Man får högt blodtryck, äggvita i urinen, och kroppen släpper ut för mycket vätska i blodet.
Vill det sig illa kan organen lägga av för de orkar inte med påfrestningen, men det är jag tack och lov långt i från. Dessutom är jag under sjukvårdens lupp här nere i Skåne.

Vi åker in på koll på sjukhuset ungefär varannan dag och jag är verkligen supernöjd med sjukvården här! Jag kan rekommendera Ystads sjukhus! Jag känner att jag äntligen får ett bra bemötande och de tar mig på allvar! Och hör på detta, de ringer upp mig om de inte har hört av mig! Vilken skillnad det kan vara från ställe till ställe! Dessutom har jag en så bra barnmorska på vårdcentralen som täcker upp mig och har ett extra vakande öga på mig hela tiden. Dock har vi en timmes bilfärd till Ystad men det är bemötandet från dem värt tycker jag!

Nu försöker vi ta var dag som den kommer och detta med sömnproblem i slutet av graviditeten har jag ingen som helst erfarenhet av... jag kan sova 12 timmar på ett dygn och sedan lite vila på det, så jag laddar batterierna inför en skrikande bebis som borde komma när som helst nu!



- Over And Out -


tisdag 4 november 2014

Ett tack och recept på smothie

Jag fick många fina reaktioner på mitt förra blogginlägg om min syster och mig. Jag vill tacka alla! Det är fint och hoppfullt att det finns så mycket värme och omtanke därute.



Idag tänkte jag bjuda på en god liten vitaminkick så här på eftermiddagen eller förmiddagen, eller när man nu känner att man behöver den.

Apelsin/morot och hallonsmothie

1 apelsin
½ dl finriven morot
½ dl frysta hallon
2 tsk socker eller efter behag,
Sockret kan hoppas över tror jag om man tar lite mer morot som har en naturlig sötma.

Pressa Apelsinen i en bunke och ha i resten av ingredienserna.
Mixa ihop allt så att det blir slätt med en mixer.
Fyll sedan på med bubblat vatten till en för dig lagom mängd.

Voila!

Ha de gott!