fredag 6 juni 2014

Hurra för Sverige idag?

Jaha, då var det Svenska flaggans dag och jag kan inte hjälpa att ha en bitter smak i hjärnan... men jag vill inte vara negativ, jag tror vi generellt behöver peppa upp oss lite i dessa mörka tider (i alla fall om man utgår från bland annat nyheternas bild).

Alla fördomsfulla och rasistiska utspel gör att jag inte vet om jag har något att fira denna dag. Har vi det?
Jag skäms faktiskt över att SD är tredje största parti i Sverige... Samtidigt kan jag bli arg, frustrerad och taggad av tanken att denna dag ska INTE tas av rasistiska grupper. Den här dagen ska få tillhöra oss ALLA som bor och vistas i Sverige.

Buffen vi ska äta i kväll tycker jag ska innehålla något som representerar Sveriges mångfald, typ köttbullar, falafel, pizza, enchiladas, thaimat, sushi och gulasch. Jag tror starkt att mat kan vara ett bra sätt att sätta krydda på ett mer mångkulturellt Sverige, vi borde faktiskt i sin enkelhet bara träffas och laga mat! Det är liksom ett oladdat ämne och något som de flesta, oavsett människosyn, är nyfikna på. Träffas man så tror jag det är svårare att bygga fördomar mot dem man lärt känna.

Jag tror till exempel inte det är en tillfällighet att rasismen frodas mest i invandrarfattiga samhällen, ofta utanför städerna.... Det är bara att titta hur det ser ut när jag åker buss dit jag bor. Stationen innan min (jag bor ute i ett mindre samhälle utanför en större stad) har höghus med många invandrare som bor där. Här kliver de färgade av och vi vitingar fortsätter till nästa station. Så visst finns det ett segregerat Sverige och vi alla är en del av det och lika ansvariga för det. Jag är inget undantag.

Det finns också vetenskapliga undersökningar som visar att om vi känner oss trygga i vår identitet och kultur, är det mindre risk att utveckla rasistiska åsikter. Så vi ska vara stolt över det Sverige vi vill ha och vi ska känna stolthet över svenska saker som våra folkdräkter, vårt språk och vår mat. Det gör att vi blir öppnare att ta in nya intryck från andra kulturer. Det blir då inget "hot" mot det svenska utan det har vi ju alltid det i oss oavsett om vi går och dansar till arabisk musik eller äter mat som vi inte kan utala namnet på.

Vi kanske ska byta ut den svenska flaggan mot en flagga med alla färger istället, som en symbol att för att Sverige tillåter en palett av färger och smaker. Då skulle nationaldagen verkligen vara något att fira med hjärtat, i alla fall för mig!